Wandelen in Sauerland

Ideale bestemming voor een wandelvakantie

Voor veel mensen is het dé reden om op vakantie te gaan naar Sauerland: de fantastische wandelingen die je er kunt maken. Je kunt soms urenlang door bossen en weiden struinen zonder iemand tegen te komen. Het is een ideaal gebied voor zowel de recreatieve als de wat meer gevorderde wandelaar: verdeeld over het Sauerland zijn er verschillende lange en korte wandelroutes, die in lengte variëren van enkele kilometers tot meer dan 300 km.


Wandelen in Sauerland

Routes, wandelkaarten en bewegwijzering

De wandelroutes zijn doorgaans goed aangegeven met bordjes en andere markeringen. Desalniettemijn is een goede wandelkaart van het gebied wel een must. Vooral in de zomermaanden kunnen paaltjes en markeringen door blad en struiken nog wel eens aan het oog onttrokken worden, waardoor je soms flink kunt verdwalen.

Kies voor een wandelkaart met een schaal van maximaal 1:30000 - of liever nog: 1:20000. Een (overzichts)kaart met een grotere schaal kan handig zijn bij het kiezen van een route, maar biedt niet genoeg houvast tijdens de wandelingen.

Dergelijke kaarten zijn online niet altijd gemakkelijk te vinden, maar over het algemeen lokaal goed verkrijgbaar.

Sommige routes zijn ook als GPS-bestanden te downloaden.


Wandelroute Sauerland

Wandeltochten

Enkele lange en middellange wandeltochten in het Sauerland zijn:

Bestwiger Panoramaweg
Een gevarieerde wandelroute van ruim 50km rondom het plaatsje Bestwig.

Medebacher Bergweg
Een 66km lange wandelroute rond het plaatsje Medebach. De weg voert langs pittoreske dorpjes en prachtige panorama's.

Olsberger Kneippweg
De Olsberger Kneippweg is een pittige wandeltocht van ongeveer 40km rond het plaatsje Olsberg. Vertrek- en eindpunt is het Kurpark Dr. Grüne.

Rothaarsteig
De Rothaarsteig is een wandelroute van ruim 150km die loopt van Brilon tot Dillenburg. Onderweg passeer je onder andere de Kahler Asten, met 841 meter de hoogste berg van het Rothaargebergte.

Sauerland-Waldroute
Met een lengte van bijna 300km de langste van de Sauerland-routes. De Waldroute kent verschillende startlocaties die goed bereikbaar zijn met de auto of het openbaar vervoer. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om te rusten.

Uplandsteig
De Uplandsteig is een ca. 65km. lange wandelroute rond het touristische plaatsje Willingen.

Tips Wandelen in Sauerland